Psychomotorický vývoj dieťaťa (0. - 2. mesiac)

 

  • Čo už vaše dieťatko dokáže a čo sa práve učí? 
  • Podľa akých ukazovateľov môžete sami doma pozorovať, či sa jeho vývoj uberá tým správnym smerom?
Cute little newborn baby boy lying on bed, sleeping, hands up. Close up.

Novorodenec trávi najväčšiu časť dňa so svojou mamičkou. Z tohto dôvodu je práve mamička prvou osobou, ktorá môže včas spozorovať začínajúce problémy svojho bábätka. V nasledujúcom seriáli o psychomotorickom vývoji vám prinášame jednoduchý kľúč, podľa ktorého môžete sledovať správnosť vývoja svojho bábätka. Prípadné nezrovnalosti potom môžete konzultovať so svojím pediatrom.

Ako mám dieťa kontrolovať?

Existujú dve polohy, v ktorých dieťa kotrolujeme.

Východisková poloha I.

Kedy hodnotíme?

Vhodné je mať bábätko vyzlečené (napr. keď sa ich chystáte kúpať a máte ich nahé na prebaľovacej podložke). Môžete tak ľahko prehliadnuť jeho telíčko.

Čo hodnotíme?

Hodnotí sa napr. v akých častiach tela sa opiera o podložku, ako otáča či dvíha hlavičku a trup, v akej polohe má nožičky pod. V tomto prípade ide o hodnotenie, pri ktorom by odev mohol zakrývať drobnosti (vrásky či kožné záhyby pod.).

Cieľ tohto monitorovania:

Sledujete kvalitu pohybu.

Ako často sledovať?

Kontroly vykonávajte raz za 2 - 4 týždne.

Východisková poloha II.

Kedy hodnotíme?

Psychomotorický vývoj môžete hodnotiť aj počas dňa, kedy je vaše bábätko oblečené.

Čo hodnotíme?

Môžete sledovať, ako často sa otáča na jednu alebo druhú stranu. Či uprednostňuje jednu zo strán a teda je napr. Častejšie otočené tvárou na preferovanú stranu. Akým spôsobom sa pretáča na bruško, lezie, chodí...

Cieľ tohto monitorovania:

Hodnotenie sa líši podľa toho, o ako staré bábätko staráte. V tomto hrubšom hodnotení sledujete skôr to, čoho je bábätko schopné - maximálny výkon, zručnosti dieťaťa (kvantitu pohybu).

Ako často sledovať?

Kontroly vykonávajte raz za 2 - 4 týždne.

Novorodenec (prvé 4 týždne)

V ľahu na chrbte môžete pozorovať, ako dieťa zaberá tzv. asymetrickú polohu.

Čo by malo zvládať?
  • Ak je jeho hlavička otočená napr. tvárou doprava, bude aj jeho bruško natočené na túto stranu. Hlavička je mierne v záklone a úklone a rovnako tak aj panva je akoby vystrčená zadočkom dozadu a naklonená na jednu stranu. Toto asymetrické držanie je typické pre deti do 3. mesiaca.
  • V ľahu na brušku nalieha bábätko na hrudník a zadoček má vystrčený dohora. Ručičky a nožičky má skrčené akoby pod telíčkom. Bábätko si stále drží skrčenú polohu, akú malo v brušku u mamičky.
  • Malo by byť schopné otočiť hlavičku z jednej tváričky a položiť ju na druhú. Nemusí ale nijako vysoko zdvíhať hlavičku. Ručičky sú po väčšinu času zaťatou v päsť s palčekom schovaným vnútri prstíkov. Pästičky by ale nemala byť držaná kŕčovito a rozhodne by sa malo bábätko schopné pästičku krátkodobo uvoľniť a prstíky samo roztvoriť.

Novorodenec (4. - 8. týždeň)

V týchto týždňoch môžete u svojho bábätka pozorovať, že vás dokáže sledovať, respektíve zaostrí pohľad na vás. Jeho pohľad, len pre vás, je ale zatiaľ iba krátkodobý. Zrakový kontakt znamená, že je vaše dieťa mentálne zdravé. Psychicky zdravé bábätko má potrebu niekoho či niečo sledovať , pozorovať a táto túžba ďalej prerastie v neskoršom veku v potrebu dosiahnuť na hračku, na ktorú vidí a pohrať sa s ňou.

V ľahu na brušku

Čo by malo zvládnuť?

Bábätko dokáže zdvihnúť hlavičku nad podložku tak, že krčok akoby pretiahne šikmo nahor. Nemalo by teda zdvíhať hlavičku iba záklonom v krčnej chrbtici, ale pri správnom zdvihnutí hlavičky hore sa zapoja aj svaly na prednej strane krku (vrátane hlbokých svalov na prednej strane krčnej chrbtice).

Ako pracuje ručička?

Ručička a jej prstíky sa začínajú uvoľnovať. Častejšie dokáže bábätko roztvoriť pästičku, pričom palec je väčšinu času mimo zovretú päsť.

Celkovo sa bábätko začína uvoľňovať zo skrčené pozície podobnej tej, ktorú zaujímalo u mamičky v brušku.

Reflexy

Novorodenec je po väčšinu času pod vplyvom reflexov. Reflexy mu umožňujú prežitie (dýchanie, srdcovú činnosť, ale aj vyhľadať potravu a najesť sa). Reflexy novorodenca by mal pri pravidelných prehliadkach hodnotiť pediater, prípadne neurológ. Miechové reflexy vymiznú počas dozrievania CNS (centrálnej nervovej sústavy), ale niektoré zostanú.

Niektoré z reflexov si môžete otestovať sami, bez pomoci svojho pediatra či neurológa. Môžete tak odhaliť prípadné nezrovnalosti vo vývoji pravej či ľavej polovice tela, popr. končatín. Podobne ako reflexy na končatinách si môžete otestovať aj reflexy zo skupiny "miechové." To je špeciálna skupina reflexov, ktoré vymiznú počas dozrievania centrálnej nervovej sústavy.

Reflexy na končatinách

Reflexy hodnotené na končatinách (ručičky, nožičky) by mali byť prehnanými na oboch končatinách rovnako intenzívne.

Varovné signály:

Ak na jednej strane reflex je prehnanými a na druhej nie, popr. je prehnanými intenzívnejšie ako na prvé, bude sa jednať s najväčšou pravdepodobnosťou o neurologický problém.

Miechové reflexy

Miechové reflexy vymiznú počas dozrievania CNS (centrálnej nervovej sústavy).

Varovné signály:

Ak výbavnost reflexu pretrváva ešte v čase, kedy by mal byť už vyhasnutý, môže tento fakt byť pre vás opäť vodítkom k tomu, že by ste mali upozorniť svojho pediatra na nezrovnalosti vo vývoji dieťaťa.

POZOR! Nenechajte sa odradiť myšlienkou, že pediater v odbore pohybovej sústavy človeka určite všetko pozná. Nie vždy je to tak. Vy ste jedinou osobou, ktorá sa musí zastať práv na zdravie svojho dieťaťa.

Ako miechové reflexy testujeme?

Chôdzový

Prevedenie: Uchopte pevne bábätko za telíčko a akoby ho postavte na podložku. Pri kontakte jeho ľavej nôžky o stôl sa nožička vzoprie a pravá urobí nákrok. Ak nakloníte dieťa vpravo, vzoprie sa pravá nožička proti podložke a nákrok urobí ľavá nožička.

Kedy ho u dieťaťa pozorujeme?

Tento reflex je prehnanými do 4. - 6. týždňa života.

Hľadací reflex

Prevedenie: Ak prst priložíte ku kútiku úst, bude ho bábätko hľadať jazykom.

Kedy ho u dieťaťa pozorujeme?

Prehnaným by mal byť do 3. mesiaca.

Sací reflex

Prevedenie: Pri vložení prsta do úst ucítite, ako sa bábätko snaží váš prst sať.

Kedy ho u dieťaťa pozorujeme?

Prehnanými je do 3. mesiaca. Staršie dieťa saje samozrejme tiež, ale jeho sanie už je vedomé, teda vie sať samo, a reflex už k tejto činnosti nepotrebuje.

Úchopový reflex na horných končatinách

Prevedenie: Vložte svoj prst do otvorenej ručičky dieťaťa tak, aby ste sa dotkli dlane bábätka. Okamžite vás dieťa svojimi prstíky pevne zovrie.

Kedy ho u dieťaťa pozorujeme?

Prehnanými je do 5. mesiaca veku. Staršie dieťa dokáže už uchopiť predmet alebo hračku vedome a dokáže si s ňou hrať.

Úchopový reflex na dolných končatinách

Prevedenie: Položte svoj prst na roztvorenú nožičku dieťaťa tak, aby ste sa dotkli hornej časti nožičky bábätka. Dieťa sa vás bude okamžite snažiť svojimi prstíky zovrieť.

Kedy ho u dieťaťa pozorujeme?

Jeho výbavnost pretrváva až do 9. mesiaca, kedy sa dieťa začína učiť stáť.

Predošlé reflexy s postupujúcim vekom dieťaťa musia vyhasnúť, ale reflex, ktorý chráni oči dieťaťa pred mechanickým poškodením po celý jeho život, nikdy nezaniká.

Reflex pre ochranu očí

Prevedenie: Ak prudko priblížite svoju ruku k tvári dieťaťa, malo by mrknúť.

Kedy ho u dieťaťa pozorujeme?

Objavuje sa až po 3. mesiaci. Po piatom mesiaci dieťa žmurká aj po tlesknutí pred tvárou.

Ešte než budete pokračovať na článok o psychomotorickom vývoji detí vo veku 3 - 4 mesiacov, nezabudnite svojmu dieťatku založiť záznamníček, kde môžete sledovať a zapisovať si denný režim svojho dieťatka.

Pripravili sme tiež prehľad psychomotorického vývoja detí do 12 mesiacov. 

Stiahnite si našu psychomotorickú mapu pre deti do 1 roka a majte všetky informácie o vývoji vášho dieťaťa na dosah ruky.

Mapu psychomotorického vývoja si môžete stiahnuť tu.

Autor: Mgr. Iva Bílková, fyzioterapeutka

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x