Psychomotorický vývoj dieťaťa (5. - 6. mesiac)

 

  • Vývoj fyzických zručnosti a jemnej motoriky u bábätiek v ukončenom piatom a šiestom mesiaci života. 
  • Zistite, na čo si dať pozor a na aké pokroky sa môžete tešiť. 
  • Viete tiež, čo to je trakčný test?

 

Baby girl with blue eyes wearing white towel or winter overal in white sunny bedroom. Newborn child relaxing in bed. Nursery for children. Textile and bedding for kids. New born kid with toy bear.

5. mesiac

To, či sa dieťa od 5. mesiaca bude pretáčať, záleží z veľkej časti na tom, či už v tomto období vie uchopovať samo hračku a ak sa dokáže natiahnuť za hračkou cez strednú čiaru (napríklad siaha ak ľavú ručičkou na hračku ponúkanú sprava ).

Čo by malo bábätko dokázať v ľahu na chrbte?

Veľmi suverénne by už malo dokázať udržať telíčko v osi. To znamená, že hlava, trup a nožičky sú v jednej priamke. Túto zručnosť si bábätko začalo osvojovať už v 3. mesiaci svojho veku. Ak však ešte v 5. mesiaci spozorujete pretrvávajúcu asymetriu v držaní osi tela (dieťa nie je schopné položiť hlavičku, krk, trup a nožičky v jednej pozdĺžnej osi, zatiaľ čo osi ramien a panvy sú na túto pozdĺžnu os kolmé), mali by ste spozornieť!

Prvý signál nesprávneho vývoja!

Ak dieťa síce dokáže symetrickú polohu zaujať, však často sa vracia do asymetrickej polohy, mali by ste kontaktovať neurológa, pediatra či fyzioterapeuta. Po dohovore s jedným z týchto odborníkov by potom mala začať korekcia držania tela pomocou vhodnej rehabilitačnej metódy.

Ďalším bodom typickým pre dovŕšenie 5. mesiaca je, že dieťa dokáže nadvihnúť nožičky do takej výšky, že si samo dosiahne na lýtka, členky, prípadne prsty na nohách. Dokáže teda dostatočne zapojiť brušné svaly a zadoček odlepiť od podložky. Pri tomto "ťažkom" cvičení by však tiež malo zachovať už vyššie spomínanú symetrickú polohu tela. Niekedy sa tiež s obľubou deti hrajú s nožičkami. S nadšením pozorujú, ako sa chodidlá nôžky navzájom o seba trú a dotýkajú sa.

V ľahu na chrbte sa päťmesačné bábätko hrá bezproblémovo s ručičkami. Vedome sa s nimi hrá, pozerá sa na ne, a ak má v ruke hračku, malo by dokázať preložiť si hračku z ručičky do ručičky, bez toho aby mu vypadla.

U päťmesačného dojčaťa môžeme pozorovať počiatky pretáčania. Veľkou motiváciou pre bábätko je dosiahnuť na hračku , ktorá je na strane (pre prehľadnosť popisu napr. Vľavo). Dieťa by malo začať siahať na hračku pravou ručičkou, pritiahne nožičky k brušku, ľavú ručičku položí vedľa seba kolmo k osi tela a dotočí telíčko do ľahu na ľavý bok . Ďalej sa ešte nedokáže pretočiť koordinovane, preto väčšinou prepadá späť do ľahu na chrbte.

Čo by malo bábätko dokázať v ľahu na brušku?

Bude pokračovať v "precvičovaní" už získanej zručnosti. Bude sa stále častejšie opierať o jednu ruku, respektíve lakeť a predlaktie a druhú ručičku dokáže uvoľniť na uchopenie hračky. Malo by už vedieť striedať oporu o pravú aj ľavú ručičku a protiľahlú nožičku.

Druhý signál nesprávneho vývoja!

Pokiaľ u svojho bábätka pozorujete, že preferuje oporu iba napr. O ľavé predlaktie a pravé koleno a uvoľňuje k hre iba pravú ručičku, mali by ste tiež zbystriť svoju pozornosť. Ak dieťa nezačne meniť strany do cca dvoch týždňov, môže to byť opäť signálom nesprávneho psychomotorického vývoja vášho dieťaťa.

6. mesiac

Je opäť zlomovým mesiacom pre vývoj bábätka. Počas tohto mesiaca sa dieťa otáča z polohy na chrbte do polohy na bok a do dovŕšenia 6. mesiaca by malo zvládnuť dotočenie z ľahu na boku do ľahu na bruško. Celý úkon je veľmi zložitý, a preto k dokonalému nacvičeniu celého pretočenia bude bábätko potrebovať približne mesiac a pol.

Tým, že dieťa siaha cez strednú rovinu, dochádza k postupnej rotácii jednotlivých úsekov chrbtice. Dieťa začne rotovať aj panvu a zapojí šikmé brušné svaly tak, aby sa dokázalo pretočiť na bok a ešte ďalej na bruško. K dotočeniu z boku na bruško ale musí dokázať rozdeliť obe nožičky. Doteraz obe nožičky pracovali pri pritiahnutí k brušku súčasne, teraz ale k tomu, aby sa z ľahu na ľavom boku dieťa pretočilo na bruško, musí dokázať vrchnú pravú nožičku pokrčiť ešte viac a spodnú ľavú naopak natiahnuť. Rovnako tak musí vedieť rozlíšiť obe ručičky. Vrchná pravá ručička musí ďalej siahať na hračku, zatiaľ čo spodná ľavá ruka podoprie trup a napomôže v dotočení celého tela.

Čo by malo bábätko dokázať v ľahu na chrbte?

V ľahu na chrbte si bábätko často siaha na nožičky, potľapkáva ich, začína pozorovať a ohmatávať chodidlá a jednotlivé prsty nožičky. Súhra oko-ruka-noha je u šesťmesačného dojčaťa veľmi obľúbenou hrou.

Bábätko siaha po hračke už celou ručičkou, respektíve otvorenou dlaňou . Dokáže palec maximálne odtiahnuť od ostatných prstov a maximálne natiahnuť ostatné štyri prstíky. Pôvodne bábätko uchopovalo hračky z malíčkovej strany ruky a následne ich baliť do dlane. Teraz na ne siaha otvorenou dlaňou.

Ak mu podáte hračku priamo v strednej rovine, teda nad tvárou či hrudníkom bábätka, nebude sa vedieť rozhodnúť, akou ručičkou má na hračku siahnuť. Táto nerozhodnosť sa prejaví v tom, že bude mávať oboma ručičkami, otvárať ústočká, kopať nožičkami, akoby hračku chcelo uchopiť celým telom.

Aj oči majú svoje okohybné svaly, ktorých pohybová súhra musela postupom času dozrieť. Niektoré dieťatká po narodení mierne škúlia. Toto škúlenie bolo fyziologické do 6. mesiaca. Teraz by však mali byť všetky okohybné svaly dostatočne koordinované hlavovými nervami, teda bábätko by už nemalo naďalej škúliť.

Tretí signál nesprávneho vývoja!

Pokiaľ pozorujete aj po dovŕšení 6. mesiaca veku u dieťatka nesymetrický pohyb očí, rozhodne vyhľadajte detského očného lekára.

Čo by malo bábätko dokázať v ľahu na brušku?

V ľahu na brušku dochádza v tomto mesiaci tiež k veľkému pokroku. Bábätko sa dokáže oprieť o obe v lakťoch vystreté ručičky, pričom sa opiera o otvorené dlane. Dostalo sa tak do tzv. "druhého poschodia ", odkiaľ má opäť o máličko lepší výhľad na svoje okolie. Aj v tejto polohe dokáže krátkodobo uvoľniť jednu ručičku k úchopu hračky. Pokiaľ na hračku dosiahne, ľahne si do svojej už nacvičenej polohy, kedy sa opiera o lakeť a predlaktie a zároveň si trošku nakročí protiľahlú nožičkou a oprie sa o kolienko.

Charakteristické pre toto obdobie je aj tzv. "plávanie ", niekto pozná skôr pojem "lietadlo". Rovnako tak, ako keď dieťa leží na chrbte a nedokáže sa rozhodnúť, akú ručičkou siahne na ponúkanú hračku, tak aj v ľahu na brušku, ak vidí hračku a nedosiahne na ňu, kope nožičkami, zakláňa sa v chrbátiku, slintá, otvára pusinku a máva ručičkami. Samo sa ešte plaziť nevie a zatiaľ netuší, čo má urobiť, aby na hračku dosiahlo. Preto je toto zatiaľ jediným možným spontánnym prejavom.

Lekár u vášho bábätka môže vykonať aj trakčný test

Ak sa u šesťmesačného dieťatka vykoná tzv. trakčný test , keď dieťa ležiace na chrbte uchopíte za ručičky a mierne sa potiahne do polosedu, samo sa krásne zabalí do klbka. Bradu schová k hrudníku, ručičkami sa aktívne samo pritiahne, stiahne lopatky k sebe a nožičky tiež pritiahne k brušku. 

Pokračujte na ďalší článok o psychomotorickom vývoji deti vo veku 7 až 8 mesiacov.

Pripravili sme tiež prehľad psychomotorického vývoja detí do 12 mesiacov. 

Stiahnite si našu psychomotorickú mapu pre deti do 1 roka a majte všetky informácie o vývoji vášho dieťaťa na dosah ruky.

Mapu psychomotorického vývoja si môžete stiahnuť tu.

Autor: Mgr. Iva Bílková, fyzioterapeutka

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x